FAQ

Veelgestelde vragen
Geboortefotografie
Wat is je werkgebied?

Voor geboortereportages werk ik vanaf mijn woonplaats Wervershoof tot ongeveer 1 a 1.5 uur rijden. Zo ben ik veel werkzaam in Hoorn, kan ik richting TexelLeeuwarden of Zwolle komen, maar natuurlijk ook naar Den Haag, Amsterdam en Amersfoort of daar ergens tussenin.

Twijfel je of je dichtbij genoeg woont? Of woon je net iets te ver weg? Neem dan contact met me op, zodat we kunnen kijken welke mogelijkheden er zijn.

Gebruik je onze foto’s ook voor social media en je website?

In mijn Algemene Voorwaarden heb ik onder andere vastgelegd dat ik jullie foto’s nooit zonder toestemming zal gebruiken voor social media of mijn eigen website. Dit zal altijd in samenspraak zijn met jullie. Indien jullie niet willen dat ik (bepaalde) foto’s online zet, zal ik dat absoluut niet doen.

Merken we dat je er bent?

Omdat ik zelf ook een geboortefotograaf bij mijn eigen bevalling had kan ik uit ervaring zeggen dat je het vrijwel niet door hebt. En mocht je het al door hebben dan is het zeker niet storend. Je hebt een klik met de geboortefotograaf waardoor je deze persoon in de ruimte accepteert en zij dus makkelijker ‘wegvalt’ in de ruimte. Daarbij heb je hele andere dingen aan je hoofd waar je druk mee bent dus de geboortefotograaf is de laatste persoon waar je je zorgen om zal maken.

Mogen we ook bellen als de bevalling voor de 38e week begint?

Indien de bevalling eerder op gang komt dan moet je me direct bellen!! Ik zal er dan voor zorgen dat ik zo snel mogelijk jullie kant op kom.

Ik wil graag thuis bevallen, is dat een probleem?

Dat is geen enkel probleem. Ik fotografeer zowel thuisbevallingen als bevallingen in het ziekenhuis/geboortecentrum.

Ik wil bepaalde dingen juist wel/niet gefotografeerd hebben, wordt hier rekening mee gehouden?

Uiteraard! Tijdens het kennismakingsgesprek zal ik jullie hier ook naar vragen. Ik hoor graag wat jullie wensen zijn. Tijdens het fotograferen zal ik hier zoveel mogelijk rekening mee proberen te houden. Mijn tip is altijd wel; het is beter om mij teveel te laten fotograferen zodat je zelf foto’s kunt verwijderen dan dat je naderhand spijt hebt dat bepaalde dingen niet zijn vastgelegd.

Wanneer kan ik het beste een reportage boeken?

Op dit moment plan ik ongeveer vier geboortereportages per maand in. Om teleurstelling te voorkomen raad ik je aan om niet te lang te wachten met boeken.

Waarom kost een geboortereportage zo veel geld?

Veel mensen beseffen zich niet hoe tijdrovend een geboortereportage is. Zo’n vijf weken sta ik dag en nacht voor jullie klaar en kan ik hierdoor maar beperkt ander werk aannemen. Daarbij pas ik natuurlijk mijn privéleven op jullie aan. Vanaf de 37e week zal ik sowieso niet verder dan maximaal 30 minuten rijden vanaf Wervershoof zijn. De bevalling duurt gemiddeld zo’n 10-12 uur en daarnaast kost het ontzettend veel tijd om de foto’s te sorteren en professioneel na te bewerken. Daarbij maak ik natuurlijk een mooi album voor jullie en kom ik, wanneer het werk het toelaat, het album persoonlijk bij jullie afgeven.

Het kost inderdaad een hoop geld, maar hou er rekening mee dat het een investering is in een prachtig tastbare herinnering aan één van de meest bijzondere momenten, zo niet bijzonderste moment, uit jullie leven.

Tip: vraag aan je kraamvisite (of bij je babyshower) een bijdrage als cadeau.

Newbornfotografie
Moet ik voordat de shoot plaatsvind nog iets voorbereiden?

Ruim van te voren stuur ik jullie per mail een document met informatie over de newbornshoot zodat jullie je kunnen voorbereiden. Hier staat onder andere in dat je bijvoorbeeld rekening moeten houden met de temperatuur van de kamer(s) waarin gefotografeerd gaat worden.

Ik wil mijn kindje graag slapend op de foto. Wat kan ik doen om de kans te vergroten dat mijn kindje slaapt tijdens de shoot?

Voordat de shoot plaatsvindt kun je je kindje alvast een voeding geven. Ook kun je hem/haar even lekker in bad stoppen, dat werkt vaak om ze lekker dromerig te maken. Zorg ervoor dat de kamer(s) waar de shoot plaatsvindt de juiste kamertemperatuur hebben. Daarnaast kun je ook een warme kruik klaarleggen waarmee je een dekentje van te voren kunt opwarmen.

Ik of mijn kindje voelt zich niet lekker, wat nu?

Dit kan natuurlijk gebeuren. Zeker na de bevalling weet je nooit hoe je je zal voelen en hoe het met jullie kindje gaat. Indien je je niet goed genoeg voelt voor de fotoshoot, mail/app me dan gerust. We kijken dan samen of we de shoot kunnen verplaatsen.

Wat als de fotoshoot mislukt?

Baby’s zijn onvoorspelbaar. Pasgeboren baby’s kunnen krampjes hebben, huilen etc. Het is belangrijk dat je je als ouder bedenkt dat het kan zijn dat de foto’s die je graag wilt hebben (in een bepaalde pose) niet kunnen omdat jullie kindje het niet fijn vind om zo te liggen of gewoon niet wilt slapen. We zullen dan andere foto’s maken. Uiteraard haal ik alles uit de kast om wel hetgeen te doen dat jullie graag willen, maar jullie kindje heeft de leiding. Mocht het nodig zijn dan kijken we samen of ik op een ander moment terug kan komen. Dit moet uiteraard wel mogelijk zijn in mijn agenda.

Heb je alle informatie gelezen en staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met me op!